Jdi na obsah Jdi na menu
 


                                                       http://a.giscos.free.fr/cinema/Acteur/F/FionaShaw/FionaShaw.jpg

Povolání: Herečka
Věk: 52
Datum narození: 10. 07. 1958
Místo narození: County Cork, Irsko
Znamení: Rak
Výška: 173 cm

 

Fiona Shaw se narodila 10. července 1958 v irském městě County Cork a její rodné jméno je Fiona Mary Wilson. Narodila se do nábožensky zaměřené rodiny, a proto byla pokřtěna a stala se z ní katolička. Její otec byl oční chirurg a její matka byla fyzička. Ve svých dětských letech se ráda nechávala oslovovat jako „Fe Fe.“ Navštěvovala gymnázium Scoil Mhuire ve svém rodném městě a po jeho zdárném ukončení nastoupila ke studiu na University College Cork. Také navštěvovala herecké kurzy v Royal Academy of Dramatic Art v Londýně.

Ještě před tím, než se poprvé postavila před kameru zazářila v roce 1983 v Národním divadle v Londýně jako Julie ve hře Richarda Sheridana Rivalové. Tato role plně demonstrovala její komediální nadání a talent pro komediální role. Avšak navzdory jejímu přirozenému komediálnímu talentu si Fiona Shaw vybírala role výjimečné a emočně velmi intenzivní. A divadlo vlastně dodnes zůstává její hlavní doménou a parketou a zaznamenává v něm mnohem větší úspěchy, nežli ve filmu. Získala si pozornost publika i kritiků svými vedlejšími rolemi ve hrách Jak se vám líbí (1984), Nebezpečné známosti (1985), Zkrocení zlé ženy (1987) či Šťastné dny (2007), ale i rolemi hlavními ve hrách Electra (1988), The Good Person of Sechuan (1989), Hedda Gabler (1991), Nejlepší léta slečny Brodiové (1998) či Medea (2000). Fiona Shaw se také rozhodla zdramatizovat báseň Pustá země od T. S. Eliota a jako divadelní přestavení pro jednu osobu ji předvedla v roce 1996 v Libertzy Theatre v New Yorku a dostalo se jí ohromného uznání a potlesku. Díky svým rolím je také držitelkou mnoha divadelních cen. Doma má například dvě ocenění London Evening Standard Theatre Awards (za nejlepší ženský herecký výkon ve hrách Machinal a Medea), dvě ocenění Laurence Olivier Theatre Award (za divadelní herecký objev a za nejlepší ženský herecký výkon ve hře Machinal) a dvě ocenění London Critics Circle Theatre (za nejlepší ženský herecký výkon ve hrách Hedda Gabler a Electra). A mimo jiné byla také nominována na ocenění Tony Award za svou roli ve hře Medea.

Před kameru si poprvé Fiona Shaw stoupla v roce 1984, kdy si zahrála v krátkometrážním snímku THE MAN WHO SHOT CHRISTMAS. Svou druhou roli pak dostala ve stejném roce v jednom z příběhů seriálu o případech Sherlocka Holmese s názvem MRZÁK. Jejím prvním zajímavějším snímkem je oscarový film MOJE LEVÁ NOHA (1989), kde si zahrála roli doktorky Eillen Cole. Postupně se objevovala v dalších a dalších filmech, ale je jasné, že mnohem větší úspěchy zažívala na divadelních jevištích a film byl pro ni na vedlejší koleji. Přesto vytvořila role v několika snímcích, které stojí za zmínku. Zahrála si například roli paní Croftové v televizním snímku PERSUASION (1995), za kterou přišla její dosud jediná nominace na některou z filmových z cen. Bohužel však ocenění Chlotrudis Award nezískala. Dále se objevila ve filmu JANE EYRE (1996) jako paní Reedová, ztvárnila také roli paní Nugentové ve filmu MALÝ ŘEZNÍK (1997) a mohli jsme ji také vidět ve snímku RKO 281 (1999) v roli Heddy Hopper. Nelze se také nezmínit o čtyřdílné televizní minisérii GORMENGHAST (2000), kde se objevila jako Irma Prunesquallor.

Největší celosvětový filmový komerční úspěch Fiony Shaw však přišel až v roce 2001. Tehdy se totiž objevila v roli tetičky Harryho Pottera, Petunie Dursleyové, ve filmu HARRY POTTER A KÁMEN MUDRCŮ. Rázem ji znali diváci po celém světě. Svou roli v tomto kasovním trháku si pak ještě zopakovala ve filmech HARRY POTTER A TAJEMNÁ KOMNATA (2002), HARRY POTTER A VĚZEŇ Z AZKABANU (2004) a HARRY POTTER A FÉNIXŮV ŘÁD (2007). Chyběla pouze ve čtvrtém dílu série, v „Ohnivém poháru“ kvůli zkracování knihy na rodinu Dursleyových nezbylo místo. A to se patrně bude opakovat i u šestého dílu série, kde to nevypadá, že by se měla tato rodinka objevit. A zda se objeví v sedmém díle snad zatím neví ani scénárista.

Fioně Shaw se však nevyhnul ani jeden skandál. Před mnoha lety se v tisku objevila informace, že tato herečka má intimní poměr s jinou herečkou, s o 15 let mladší Saffron Burrows. Ani jedna z nich tuto informaci veřejně nepotvrdila, ale ani nevyvrátila. Nicméně je jisté, že obě dvě herečky společně bydlely v jednom domě ve městě Essex. Zároveň se objevily společně v Národním divadle ve hře The PowerBook, která byla zdramatizována podle stejnojmenné knihy od Jeanette Winterson. V této hře si obě dvě herečky zahrály milenky. Ale náklonnost k ženskému pohlaví je u Fiony Shaw patrná. V roce 2006 ji totiž časopis Pink List, který je zaměřen na homosexuální menšinu, zařadil do žebříčku nejvlivnějších homosexuálních mužů a žen na 69. místo.

V roce 2001 se Fiona Shaw dočkala zřejmě pro ni ocenění největšího. V tomto roce jí byl totiž udělen Řád britského impéria, a tato herečka se tak zařadila po bok mnoha velkých osobností Anglie.V současnosti se Fiona Shaw i nadále věnuje převážně hraní v divadle. Zároveň však také natáčí snímek TREE OF LIFE, jehož uvedení je plánováno na rok 2009 a v němž si zahraje po boku Brada Pitta či Seana Penna. Každopádně je jasné, že ve filmu se Fiona Shaw objevovala a bude objevovat jen sporadicky, protože její hlavní náplní a zábavou je divadlo, v němž dosáhla největších životních úspěchů a v němž na ni ještě určitě čeká mnoho zajímavých rolí.

 

Filmografie

Jako herečka
2010 - Harry Potter a Relikvie smrti:část 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I) role: Aunt Petunia
2009 - Dorian Gray role: Agatha
2008 - Harry Potter a Princ dvojí krve (Harry Potter and the Half-Blood Prince) role: Petunia Dursley
2007 - Okamžik zlomu (Fracture) role: Judge Robinson
2007 - Harry Potter a Fénixův řád (Harry Potter and the Order of the Phoenix) role: Aunt Petunia Dursley
2006 - Černá Dahlia (Black Dahlia, The) role: Ramona Linscott
2005 - Císař Augustus (Empire) role: Fulvia
2004 - Harry Potter a vězeň z Azkabanu (Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban) role: Aunt Petunia
2002 - Harry Potter a Tajemná komnata (Harry Potter and The Chamber of Secrets) role: Aunt Petunia Dursley
2001 - Harry Potter a Kámen mudrců (Harry Potter and the Sorcerer's Stone) role: Aunt Petunia Dursley
2001 - Sedmý proud (Seventh Stream, The) role: paní Gourdon
2001 - Triumf lásky (The Triumph of Love) role: Leontine
1998 - Mstitelé (The Avengers) role: Father
1997 - The Butcher Boy role: paní Nugent
1996 - Jana Eyrová (Jane Eyre) role: paní Reed
1993 - Hedda Gabler role: Hedda Gabler
1993 - Super Mario Bros. role: Lena
1993 - Semtex Blues (Undercover Blues) role: Paulina Novacek
1990 - Iphigenia at Aulis role: Clytemnestra
1989 - Moje levá noha (My Left Foot: The Story of Christy Brown) role: Dr. Eileen Cole
1985 - Sacred Hearts role: Sister Felicity
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář